[BG]Extra Drift
[BG]Extra Drift
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
[BG]Extra Drift
Вход

Забравих си паролата!

Юни 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар Календар


Определение и вид на компютърните вируси.

Go down

Определение и вид на компютърните вируси. Empty Определение и вид на компютърните вируси.

Писане by [BG]Lion[BG] Пон Дек 04, 2017 5:17 pm

Компютърният вирус е програма, която се размножава и разпространява като атакува други програми. Това се извършва без знанието и разрешението на потребителя. Когато инфектираната програма е стартирана, вирусът извършва действие, което може да бъде:

1. Дразнещо – показване на съобщение на определена дата, забавена производителност на системата, промяна на резолюцията на екрана, издаване на странни звуци и др.
2. Фатално – изтриване на файлове, кражба на лични данни, сриване на системата и др.

Зловредният софтуер се разпространява чрез прикрепени към имейли файлове; чрез P2P, LAN, WAN мрежи; чрез линкове към инфектирани сайтове, файлове и др.
Не всички зловредни програми са вируси. Ето някои по-известни:

1. Червеи – Червеят е програма, която се размножава, но не инфектира други програми. Той заразява компютри независимо дали са част от мрежа или не. Червеят се копира от и на флопи дискети, CD, DVD, Blu-Ray и "флашки", както и на различни дялове на хард диска. Ако заразеният компютър е част от мрежа, той може да инфектира и другите компютри в нея. Червеите често крадат и унищожават данни и се разпространяват основно чрез Интернет.
2. Троянски коне – Троянският кон е зловредна програма, която е скрита в безобидна такава. Когато тази програма бъде стартирана, се стартира и троянският кон, за да изпълни определена задача. Троянските коне могат да откраднат лична информация (пароли, потребителски имена), да изтрият файлове, да форматират твърдия диск и др.
3. Droppers (контейнери) – "Контейнерът" е такава програма, която е създадена да преодолее антивирусната защита на компютъра - обикновено чрез криптиране, което пречи на антивирусната програма да го засече. Тя се спотайва в компютъра до настъпването на определено събитие и тогава го инфектира с вируса, който съдържа, т.е. тя действа като „контейнер за вируси". Оттам идва и наименованието й.
4. Бомби (nuclear bomb Evil or Very Mad ) – Бомбата е вреден скрипт или програма, която се задейства при изпълнението на определени условия. Някои бомби се активират на определени дати като използват системния часовник. Например, бомбата може да бъде програмирана да изтрие всички *.doc файлове на Нова година. Друга бомба може да изчака да бъде отворена за 17 път и тогава да се задейства.

Вирусите могат да се разпространяват чрез „контейнери” или да се размножават като червеите. Могат да атакуват като троянските коне, като се прикачат към други програми. Затова те са и най-опасни.
Вирусите се делят на няколко вида:

1. Boot секторен вирус – Този тип вируси инфектира boot записа на хард диска. Отначало той премества или презаписва оригиналния boot запис като го заменя с инфектиран. Преместеният оригинален запис се записва в сектор, който вирусът маркира като повреден, за да не се използва повече (антивирусните приложения няма да го сканират, защото е повреден). За да се заразите с такъв вирус трябва да стартирате компютъра си от инфектирана дискета, CD, DVD, Blu-Ray, флашка или друг носител на данни. При проверка на boot сектора, вирусът заблуждава антивирусната програма като я насочва да сканира чистото копие вместо заразеното.
2. Файлов вирус – Това е един от най-разпространените видове вируси. Тези вируси търсят файлове с определено разширение (обикновено изпълними файлове като *.com и *.exe) и ги инфектират. Когато програмата бъде отворена, вирусът се стартира и инфектира още файлове.
3. Макро вируси - Тези вируси използват специални програми и поддържаните от тях файлове, за да се размножават. Макро вирусите обикновено заразяват файлове на MS Excel, но могат да инфектират и други файлове, които използват програмен език. Те не инфектират програми. Когато бъде отворен заразен документ, вирусът се разпространява и на други документи. Макро вирусите могат да нанесат големи поражения на документите, които се съдържат в заразения компютър. Неприятното е, че могат да се разпространяват между различни операционни системи.
4. Полиморфични вируси - Тези вируси променят своя код с всяка инфекция, което ги прави трудни за засичане.
5. Мулти-полиморфични вируси - Те инфектират boot записи и изпълними файлове. Тези вируси могат да комбинират предимствата на полиморфичните и стелт вирусите.
6. Стелт вируси - Лесно избягват сканиранията на антивирусните програми (чрез криптиране на програмния си код или се крият в паметта) и им пречат да открият промените в заразените от тях файлове, като им предоставят стари данни за същите файлове. Това ги прави трудни за засичане.
7. Хакерски инструменти – Използват се за:
А) Създаване на вируси, червеи и троянски коне;
Б) Криптиране на вируси, което ги прави по-трудни за откриване;
В) Създаване на т.н. "joke programs", които са дразнещи, но безобидни и предизвикват смяна на резолюцията на екрана, отваряне на прозорци, издаване на звуци и др;

Никога не отваряйте файлове, на които нямате доверие, тъй като има файлове с двойно разширение, примерно: start.exe.txt, така може да се прикрие този вид злонамерен софтуер.
Надявам се да сте разбрали какво е компютърен вирус.
[BG]Lion[BG]
[BG]Lion[BG]
Администратор
Администратор

Posts : 579
Join date : 19.06.2016
Age : 18
Location : Бургас

https://bgextradrift.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите